Preskocit navigáciu




VYHLADÁVANIE

Kalendár udalostí

Predchádzajúci mesiac Nasledujúci mesiac
Jún 2023
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  


Vyhlásenie o prístupnosti

V Trebišove vznikol nový vojenský útvar slovenských Síl pre špeciálne operácie


V Trebišove vznikol nový vojenský útvar slovenských Síl pre špeciálne operácie

Nový vojenský útvar Síl pre špeciálne operácie Ozbrojených síl (OS) SR – 52. výsadkový prápor začal od stredy pôsobiť v Trebišove. Informoval o tom hovorca Síl pre špeciálne operácie Mário Pažický.

Výsadkový prápor vznikol na platforme pôvodného 23. motorizovaného práporu. “Časť personálu práporu sa už podrobila výcviku špeciálnych síl a časť aj výsadkovej príprave, ktorú v letných mesiacoch zakončili zoskokmi padákom. Na slávnostnom nástupe pri príležitosti vzniku 52. výsadkového práporu udelili úspešným absolventom kurzu Airborne červené barety, symbol slovenských výsadkárov. Kurz Airborne organizovala žilinská výcviková základňa Síl pre špeciálne operácie,” doplnil Pažický.
“Napĺňa sa vízia, aby sa Sily pre špeciálne operácie rozrastali. Som veľmi hrdý na to, že budeme mať v štruktúre OS SR výsadkový prápor, ktorý dlhodobo absentoval. Výsadkové jednotky dokazujú, že sú elitou každých OS a krajiny ich nasadzujú do maximálne krízových oblastí. Dôkazom bola aj ostatná operácia pri evakuácii obyvateľov Afganistanu z letiska v Kábule,” povedal veliteľ Síl pre špeciálne operácie Branislav Benka.

Náčelník Generálneho štábu OS SR Daniel Zmeko podotkol, že po troch desaťročiach znižovania stavov sa OS opätovne tešia zo vzniku nových jednotiek, bezpodmienečne potrebných pre moderné výzvy. “Som veľmi rád, že sa podarila dobrá myšlienka aj s podporou vedenia rezortu obrany. Máme jednotku, ktorá bude spôsobilá plniť široký rozsah úloh. Nejde iba o konvenčné nasadenie týchto jednotiek v ozbrojenom konflikte, ale aj spôsobilosť čeliť hybridným hrozbám a schopnosť pomáhať pri domácom krízovom manažmente. Byť všade tam, kde nás občania SR potrebujú,” dodal Zmeko.

K hlavným úlohám Síl pre špeciálne operácie patrí podľa ich hovorcu nekonvenčná bojová činnosť, vojenská asistencia, špeciálny prieskum a priama akcia. “Psychologické operácie a civilno-vojenská spolupráca tvoria ich integrálnu súčasť. Špeciálne sily zastrešujú kinetické i nekinetické operácie. Do portfólia ich servisu patria žilinský 5. pluk špeciálneho určenia, trebišovský 52. výsadkový prápor, žilinská 51. výcviková základňa a martinský 57. samostatný oddiel,” uzavrel Pažický.


V Trebišove vznikol nový vojenský útvar slovenských Síl pre špeciálne operácieV Trebišove vznikol nový vojenský útvar slovenských Síl pre špeciálne operácieV Trebišove vznikol nový vojenský útvar slovenských Síl pre špeciálne operácie

Autor: TASR , Foto: Sily pre špeciálne operácie - Dátum: 01.09.2021
Čítanosť: 6354
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share